dimecres, de desembre 29, 2004

Tsunami

Bonica paraula que amaga un concepte devastador. Millor no haver-la conegut mai. És com paraules com "titadine" o "sunnita i xiïta" que només salten a la llum pública si van acompanyades de desgràcies o conflictes.
Però això del tsunami em penso que passa els límits de l'imaginable. Malauradament ens hem tornat quasi immunes a les notícies que ens arriben de la petita pentalla o dels diaris. Tot es redueix a una expressió de pena i condol automatitzada en escoltar les xifres de damnificats, acompanyada d'un "no hi ha dret". Es veu llunyà.
Però el que va passar fa uns dies al Sud-est asiàtic és molt greu; m'atreviria a dir que el més greu que he vist mai. Ara diuen que la catàstrofe ja s'ha cobrat prop de 65.000 víctimes, però aquesta xifra augmenta sense aturador. I potser mai s'acabarà de comptar del tot, deixant de banda que saber-ho del cert tampoc se sabrà. Encara ara hi ha unes xifres de desapareguts esfaraïdores, que em temo aniran passant a ser víctimes.
Però a més de tot això, l'amenaça d'epidèmies assola la zona i les pèrdues materials posen en perill la vida dels supervivents. Un panorama dessolador que necessita i exigeix d'una ajuda generosa de la comunitat internacional. Espero que les administracions que m'afecten, l'ajuntament, la Generalitat, el govern estatal i la UE no esmatimin esforços; ara és un oportunitat de posar en pràctica la "solidaritat" de la que sempre se n'omplen la boca.
I dels EUA, doncs m'imagino que seguint el seu esperit "salvador", que els portà a implicar-se en una guerra per fer fora a un dictador que exercia de tirà envers una població indefensa -amb unes despeses multimilionàries-, doncs ara veient que les xifres de víctimes reals i potencials del tsunami són immenses, espero que no escatimi recursos i dediqui tot el que tingui a l'abast per continuar amb aquest esperit "salvador" del qual va fer gala per treure Hussein i "portar la democràcia" a l'Iraq. O potser no els interessa res de Sri Lanka?
Siusplau, que les autoritats internacionals no s'estinguin amb tonteries i que ajudin de debò!